• Διατροφή
  • Ευεξία
  • Ζωή

EVEXIADIET

Tips Διατροφής

EVEXIADIET | Tips Διατροφής

Δώδεκα (12) “tips” που προάγουν την υγεία και ευεξία

Για την τόνωση, ενίσχυση κι ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, βασικό για την σωματική και ψυχική υγεία, του εγκεφάλου και της μνήμης, στο EvexiaDiet προτείνουμε:

1. Περιορισμό ή αποφύγη των παρακάτω:

N

Αλάτι

N

Αλλαντικά με λιγότερο από 90% κρέας & πουλερικά στην σύσταση τους. Η κατανάλωση τους να περιορίζεται σε 1-2 μερίδες την εβδομάδα (ειδικά για την βέλτιστη υγεία των παιδιών)

N

Ορισμένα είδη φυτικού υποκατάστατου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ειδικά για χορτοφάγους, καθώς η συχνή κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην έμμηνο ρήση ή δυσλιπιδαιμία. Επίσης, η έντονη γεύση σε μερικά κάνει το φαγητό δυσάρεστο.

N

Μπάρες δημητριακών: προσοχή στην σύσταση, θερμίδες, γεύση/κορεσμό. Εναλλακτικά στο Evexiadiet προτείνουμε εύκολες, χορταστικές συνταγές υψηλής θρεπτικής αξίας (πλούσιες σε βιοενεργά συστατικά ή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου, π.χ. ανάλατα φιστίκια Βραζιλίας υψηλά σε σελήνιο για την σωστή λειτουργία του θυροειδούς

N

Κρυφά λίπη και ζάχαρη, και προϊόντα χαμηλού κορεσμού: προσοχή στο θερμιδικό φορτίο που θα χρειαστεί για το βιοενεργό ή θρεπτικό συστατικό που έχει προστεθεί στην σύστασή του τροφίμου να είναι δραστικό για την υγεία. Ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα τσιμπολογήματα και θερμίδες, άρα το σωματικό βάρος και κοιλιακό λίπος, και ως συνέπεια η ισνουλινοαντίσταση

2. Προτιμήστε απλά τρόφιμα, όχι πολύπλοκα στην σύσταση τους για καλύτερο έλεγχο θερμίδων ή την αποφυγή εξάλειψης όλων των καλών ιδιοτήτων του τρόφιμου από την προσθήκη σε αυτό άλλων συστατικών (π.χ. βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης αντί για άλλα δημητριακά).

3. Εναλλακτικά, φτιάξτε τα δικά σας δημητριακά βρώμης με φρέσκα φρούτα εποχής ή αποξηραμένα φρούτα χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη και ανάλατους ξηρούς καρπούς της δίκης σας επιλογής βάσει των αναγκών σας, για καλύτερη γεύση και κορεσμό.

4. Προσοχή στους συνδυασμούς τροφίμων, να γίνονται με βάση το προσωπικό στόχο (σίδηρο και ενέργεια ή μαγνήσιο και ασβέστιο για οστά, μνήμη, μύες) και με σωστές θρεπτικές επιλογές, π.χ. ο συνδυασμός δημητριακών ενισχυμένα σε σίδηρο με γάλα (ή φυτικά υποκατάστατα γάλακτος), εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.

5. Δεν υπάρχει επιστημονική υπόσταση ότι οι υπερ τροφές (super foods) προωθούν την υγεία περισσότερο από τα συμβατά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

N

Oι πιπεριές είναι η πιο πλούσια πηγή βιταμίνης C, άρα είναι υπερτροφή, άρα όλα τα τρόφιμα είναι super foods

N

Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο (βιοενεργό συστατικό), αποτελεί ένα λειτουργικό τρόφιμο ανώτερο από κάποια είδη super food, και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

6. Η κάθε υπερτροφή δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλη για κάθε καταναλωτή. Ούτε πρέπει να αποφεύγονται, αλλά ενημερωθείτε σωστά από τον ειδικό Κλινικό Διαιτολόγο. Οι υπερτρόφες μπορεί να είναι υψηλού κόστους, να περιορίσουν τις επιλογές στην διατροφή και την ποικιλία (πυραμίδα διατροφής), και να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του καταναλωτή.

7. Η διατροφή πρέπει να είναι εύκολή και «Απολαυστική», δηλαδή πλούσια σε ποιοτικές/υγιεινές, γευστικές επιλογές που να προδιαθέτουν τον διαιτώμενο χωρίς να πιέζεται, αλλά και διαθέσιμες (προσβάσιμα προϊόντα διατροφής) σε λογικό κόστος.

8. Αξιολογήστε τις διατροφικές σας επιλογές σωστά και μην επηρεάζεστε από ανειδίκευτους που νομίζουν ότι γνωρίζουν περί διατροφής ή για να προωθήσουν προϊόντα π.χ. υπερτροφές ή βιολογικά προιόντα ή άλλα τρόφιμα: Προσοχή σε κάποια «υγιεινά» τσιπς φρούτων, λαχανικών/φυκιών που προτείνονται ειδικά για τους χορτοφάγους, που είναι θερμιδικές βόμβες, υψηλού κόστους και μη-χορταστικές επιλογές. Δεν βοηθούν στον έλεγχο των τσιμπολογήματων, εν αντιθέσει αυξάνεται η κατανάλωση λίπους συνολικά στην ημερήσια διατροφική πρόσληψη και το κοιλιακό λίπος που σχετίζεται με την ινσουλινοαντίσταση και τις συναφή μεταβολικές διαταραχές.

9. Η επιλογή και κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής και βοτάνων ή τροφίμων στα οποία έχει προστεθεί ένα συστατικό πρέπει να έχει και μια λογική, να γίνεται με την βοήθεια του ειδικού Κλινικού Διαιτολόγου και να υποστηρίζεται επιστημονικά βάσει πολλών κλινικών μελετών.

10. Επίσης η προσθήκη ενός συστατικού και σε τι ποσοστό είτε σε συμπληρώματα διατροφής είτε σε επεξεργασμένα τρόφιμα ή ο συνδυασμός συστατικών να μην επηρεάζει τον μεταβολισμό ή αναστέλλει την δράση άλλων θρεπτικών συστατικών του προϊόντος ή συμπληρώματος διατροφής (πολυβιταμίνες) ή ημερήσιου γεύματος. Αντίστοιχα, και η προσθήκη θεραπευτικών βοτάνων σε συμπληρώματα διατροφής ή κατανάλωση ροφημάτων βοτάνων μαζί με το γεύμα να μη αναστέλλουν την δράση άλλων θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την υγεία ή αλληλοεπιδρούν με την φαρμακευτική αγωγή σε σοβαρά κλινικά περιστατικά ή άτομα με μεταβολικές διαταραχές.

11.Ο εμπλουτισμός κι ενίσχυση επεξεργασμένων τροφίμων με φυσικά απαντώμενα συστατικά που θεωρείται ότι προσφέρουν επιπλέον οφέλη για την υγεία (π.χ. προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με ισχυρισμούς υγείας ή λειτουργικά τρόφιμα) ή η σύσταση κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής σε συστατικά που βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα π.χ. για την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, ίσως να έχει μεγαλύτερη λογική για τις Δυτικές παρά για τις Μεσογειακές χώρες που έχουν αφθονία παραγωγής του συγκεκριμένου «φυσικού» τρόφιμου (π.χ. το ελαιόλαδο είναι ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ωμεγα-9 λιπαρά οξέα).

N

Στο EvexiaDiet: ως προς το συμπλήρωμα διατροφής ή επεξεργασμένο τρόφιμο που συνδυάζει ένα συστατικό που απαντάται σε ενδοχώρια παραγωγής φυσικά προϊόντα ή τρόφιμα, μαζί με συστατικά που είναι απαραίτητα γιατί δεν τα παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός, πιστεύουμε ότι η σύσταση και λειτουργικότητα τους προς τον μεταβολισμό και την συνολική υγεία κι ευεξία πρέπει να αναθεωρηθεί και να επαναπροσδιοριστεί.

12. Για την πρόληψη της παχυσαρκίας σημασία έχει επίσης και η ποιότητα των τροφών, όχι μόνο η ποσότητα (θερμίδες).

Κλείστε Ραντεβού

Evexiadiet menu