• Διατροφή
  • Ευεξία
  • Ζωή

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ

Διαλειμματική νηστεία

- Διαλειμματική νηστεία

Η eTRF,πρώιμα χρονικώς περιορισμένη σίτιση (early time-restricted feeding), αποτελεί ένα νέο πρότυπο χρόνο-διατροφής ή διαλειμματικής νηστείας, το οποίο βασίζεται στην εναλλαγή περιόδων νηστείας και πρόσληψης φαγητού.

Στο EvexiaDiet μελετήσαμε την eTRF και τις επιδράσεις της στο γλυκαιμικό προφίλ του ατόμου μαζί κι άλλους δείκτες υγείας.

Τα χαρακτηριστικά της eTRF είναι τα εξής:

  • Νηστεία ≥ 14 ωρών
  • Μεταφορά του χρονικού διαστήματος σίτισης νωρίτερα μέσα στην μέρα, δηλαδή το πρώτο γεύμα σερβίρετε νωρίς το πρωί αφού η κορτιζόλη έχει φτάσει την μέγιστη τιμή της, και το βραδινό σερβίρετε νωρίς το απόγευμα κι όχι μετά τις 18:00μμ που οι ορμόνες, γκρελίνη και ινσουλίνη, φτάνουν τις μέγιστες τιμές τους.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα και ποιότητα φαγητού (π.χ. αριθμό γευμάτων και θερμίδων για μείωση σωματικού βάρους), παρά μόνο η κατανάλωση των γευμάτων να γίνεται καθημερινά εντός του χρονικού περιορισμού σίτισης όπως καθορίζεται από το διατροφικό σχήμα (μεθοδολογία).

Αποτελέσματα έρευνας

Παρότι η διαλειμματική νηστεία και οι νέες στρατηγικές της έχουν σήμερα μεγάλη απήχηση για τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία, δείξαμε την:

  • Μειωμένη αποτελεσματικότητα της eTRF ως προς το γλυκαιμικό προφίλ (επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, και ινσουλινοαντίσταση) σε υπέρβαρα, παχύσαρκα ή άτομα με προδιαβήτη.

Πρόταση του EvexiaDiet:
Η εφαρμογή της χρόνο-διατροφής μαζί όμως με περιορισμό θερμίδων για απώλεια βάρους, μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα για την υγεία.

Διατροφολογία

Στο EvexiaDiet,  στόχος μας είναι να σας παρακινήσουμε και εμπνεύσουμε να έχετε μία υγιή και ισορροπημένη ζωή!

EvexiaDiet

Πρότυπα Διατροφής

EvexiaDiet

Διατροφή & Θεραπείες

EvexiaDiet

Ειδικά Εργαλεία

EvexiaDiet

Ειδικές Προτάσεις

Κλείστε Ραντεβού

Evexiadiet menu