• Διατροφή
 • Ευεξία
 • Ζωή

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Παρουσιάσεις

EVEXIADIET | ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Α. Ερευνητικά καινοτόμα προγράμματα, όπως:

Διαβήτης και διατροφή στην κύηση

Δείξαμε σε πειραματικά ζωικά μοντέλα πως ο διαβήτης ή/και η διατροφή της μητέρας υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά (Δυτικό πρότυπο διατροφής) μπορούν να προκαλέσουν προγεννητικά ανωμαλίες στην σύνθεση σημαντικών λιπαρών οξέων στα νεογνά, καταστέλλοντας την συσσώρευση των ARA (αραχιδονικό ωμέγα-6) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ), στους ιστούς. Μεταγεννητικά, οι λιπιδικές διαταραχές ήταν εμφανής στο συκώτι και τον εγκέφαλο των νέων επίμυων, καθώς παρουσίασαν και αγγειακή δυσλειτουργία (δείτε δημοσιεύσεις).

Το αρχικό project «Experimental studies on the effect of diet on fetal development» βραβεύτηκε από την Εταιρεία Γυναικολογικής Έρευνας των ΗΠΑ το 1997, και η μελέτη διεξήχθη σε μεγάλα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο: α) Ομάδα Έρευνας για την Υγεία του Εμβρύου, Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη, Νοσοκομείο St’ Thomas, β) Ινστιτούτο της Χημείας του Εγκεφάλου και Διατροφής του Ανθρώπου (IBCHN), και γ) Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Διατροφή της μητέρας και η έκβαση της εγκυμοσύνης

Δείξαμε σε πειραματικά ζωικά μοντέλα, πως η υψηλή σε λιπαρά διατροφή της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είχε ως αποτέλεσμα οι γόνοι μετέπειτα στην ενήλικη ζωή τους να παρουσιάσουν διαταραχές στην αγγειακή λειτουργία μαζί με διαταραχές στην περιεκτικότητα των αγγείων σε απαραίτητα λιπαρά οξέα (δείτε δημοσιεύσεις). Η ιδιαιτερότητα των παραπάνω ερευνών είναι ότι οι αγγειακές διαταραχές ήταν εμφανείς παρότι τα νεογνά επίμυων μετά τον θηλασμό εκτράφηκαν σε μία κανονική διατροφή (control diet).

Οι παραπάνω μελέτες διεξήχθησαν σε μεγάλα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και κλινικές του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο: α)Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας και Κέντρο Καρδιαγγειακής βιολογίας και Ιατρικής, Guy’s and King’s και Ιατρικής Σχολής St’ Thomas, Νοσοκομείο ST’ Thomas, β) Ινστιτούτο της Χημείας του Εγκεφάλου και Διατροφής του Ανθρώπου (IBCHN), και γ) Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Διατροφή της μητέρας, πρόωρα και χαμηλού βάρους βρέφη

H μελέτη επικεντρώθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούν για την εμφάνιση διαταραχών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα πρόωρα μωρά γεννιούνται με ελλείψεις σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά ένζυμα, ενώ το γάλα (είτε μητρικό είτε φόρμουλα) δεν είχε επίδραση στα επίπεδα των πολύ μακράς αλύσου πολυακόρεστων ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων των μωρών όταν έφτασαν στην αναμενόμενη ηλικία γέννησης (δείτε δημοσιεύσεις).

Οι παραπάνω μελέτες διεξήχθησαν στο IBCHN (Ινστιτούτο της Χημείας του Εγκεφάλου & Διατροφής του Ανθρώπου), στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Τμήμα Μεταβολισμού, Πέψης και Αναπαραγωγής του Imperial College, στην Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Homerton, και στο Royal London Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο, και σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία βρεφικής διατροφής παγκοσμίως.

Τα λιπαρά οξέα του ανθρώπινου πλακούντα στην ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο αν η υψηλή συγκέντρωση του ARA (αραχιδονικό οξύ, ένα πολύ μακράς αλύσου ωμέγα-6 λιπαρού οξέος) στον υγιή τελειόμηνο πλακούντα συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό των λιπιδίων του πλακούντα, και δείξαμε ότι (δείτε δημοσιεύσεις):

 • Ο υγιής πλακούντας εξαρτάται από το ARA ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, από τα πρώιμα στάδια της εξέλιξης του (8-14 εβδομάδων της κύησης), απαραίτητο για την ανάπτυξη του, π.χ. οργανογένεση και αγγείωση
 • Ενώ ο ανεπτυγμένος πλακούντας (38-41 εβδομάδων) παρουσιάζει μία διαφορετική συσσώρευση σε ωμεγα-6 λιπαρά οξέα, η οποία είναι πιο συνεπής με ένα προφίλ που ευνοεί τη βέλτιστη ροή αίματος για την εμβρυϊκή ανάπτυξη (αύξηση στα επίπεδα του DGLA, διομο-γ-λινολενικό ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, τον πρόδρομο της αγγειοχαλαρωτικής και αντιπηκτικής προσταγλανδίνης Ε1)

Οι παραπάνω καινοτόμες μελέτες διεξήχθησαν σε μεγάλα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία: α) Ινστιτούτο της Χημείας του Εγκεφάλου και Διατροφής του Ανθρώπου (IBCHN), β) Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, γ) Αναπαραγωγική Ιατρική, Bart’s Health Trust, του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο, και δ) Τμήμα Βιοϊατρικής, Πανεπιστήμιο Bergen, Νορβηγία.

Τα λιπαρά οξέα του πλακούντα στoν διαβήτη κύησης και πρόωρο τοκετό

Διερευνήσαμε τις επιδράσεις του διαβήτη κύησης και της προωρότητας, ανεξάρτητα του ενός από του άλλου, στα λιπαρά οξέα του ανθρώπινο πλακούντα, με ειδική συγκέντρωση στα πολύ μακράς αλύσου ομέγα-6 & -3 λιπαρά οξέα, ARA (αραχιδονικό οξύ) & DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) αντίστοιχα.

 • Ο διαβήτης κύησης αύξησε τα ARA & DHA στις πλακούντες μεμβράνες, υποδηλώνοντας αυξημένη πρόσληψη και εστεροποίηση κυρίως στα φωσφογλυκερίδια του πλακούντα, αντί να μεταφερθούν στο έμβρυο.
 • Από την άλλη πλευρά, ο πρόωρος τοκετός είχε ως αποτέλεσμα την μειωμένη περιεκτικότητα του πλακούντα σε DHA και την αυξημένη αναλογία ARA/DHA, υποδηλώνοντας την μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα του DHA για το έμβρυο.

Κατά την εμφάνιση επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, μητρικός διαβήτης ή πρόωρος τοκετός, τα αποτελέσματα των μελετών μας στα λιπαρά οξέα του πλακούντα, θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα μειωμένα επίπεδα ARA & DHA που δείξαμε ότι έχουν τα βρέφη. Στον διαβήτη κύησης είναι πολύ πιθανό η μητροπλακουντιακή ροή αίματος να είναι ανεπαρκής με σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξη του βρέφους.

Μεθοδολογία

Διάγνωση του διαβήτη: Ως μέρος της προγεννητικής φροντίδας και λόγω του υψηλού επιπολασμού του τύπου 2 Διαβήτη σε περιοχή του Δήμου του Ανατολικού Λονδίνου, τροποποιήσαμε το υπάρχων πρωτόκολλο αξιολόγησης της νόσου, συμπεριλαβαίνοντας στην μελέτη και γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή με ιστορικό Διαβήτη κύησης:

Όλες οι γυναίκες αξιολογήθηκαν για την νόσο πρώτα στις 16 εβδομάδες της κύησης. Όσες κρίθηκαν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για GDM εξετάστηκαν με από του στόματος τεστ ανοχής γλυκόζης (OGTT) στις 28 εβδομάδες της κύησης.

Οι μελέτες διεξήχθησαν από το Ινστιτούτο της Χημείας του Εγκεφάλου και Διατροφής του Ανθρώπου (IBCHN), το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και την Αναπαραγωγική Ιατρική, Bart’s Health Trust, του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο.

Διατροφή και ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Διερευνήσαμε εάν οι ασθενείς με νόσο του Crohn και οι ασθενείς με ελκώδης κολίτιδα έχουν διαφορετική σύνθεση λιπαρών οξέων.

 • Τα σημαντικά μειωμένα επίπεδα σε μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα το ARA (αραχιδονικό ωμέγα-6) και το DHA (δοκοσαεξανοϊκό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ), στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό φύλλο των κυτταρικών μεμβρανών, μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα είχαν χαμηλότερη διατροφική πρόσληψη, μειωμένη εναπόθεση ή/και υψηλότερο turnover λιπαρών οξέων σε σύγκριση με ασθενείς με νόσο Crohn.
 • Υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τα απαραίτητα ωμέγα-3 & -6 λιπαρά οξέα στις μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων μεταξύ Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Τα ΑΑ & DΗΑ λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικοί δείκτες της νόσου.

Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο της Χημείας του Εγκεφάλου και Διατροφής του Ανθρώπου (IBCHN), το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και το Πανεπιστημιακό Τμήμα Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Royal Free Campus, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάλυση των τροφίμων

Προσδιορίσαμε τα ολικά λίπη και λιπαρά οξέα του ωμού και μαγειρεμένου ψαριού καθώς και τις διατροφικές επιπτώσεις του τρόπου μαγειρέματος για την υγεία. Δείξαμε ότι το τηγάνισμα μειώνει σημαντικά τα μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περισσότερο από άλλες μεθόδους μαγειρέματος.

Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο της Χημείας του Εγκεφάλου και Διατροφής του Ανθρώπου (IBCHN), το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και το Ίδρυμα Μητέρας & Παιδιού, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάλυση του μητρικού γάλακτος

Διερευνήσαμε την σύσταση του μητρικού γάλακτος σε απαραίτητα ωμέγα-6 & -3 λιπαρά οξέα σε 9 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρημάτων μας από τις πρόσφυγες Karen μητέρες από την Ταϊλάνδη, και δείξαμε ότι:

 • Τα μακράς αλύσου παράγωγα του βασικού ωμέγα-6 λινελαϊκού οξέος είναι δύο φορές (2x) η περιεκτικότητα των αντίστοιχων παράγωγων του βασικού ωμέγα-3 α-λινολενικού οξέος.
 • Στο μητρικό γάλα η περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, αλλά όχι σε ωμέγα-6, αυξήθηκε προοδευτικά κατά τη διάρκεια ενός έτους παρακολούθησης στις πρόσφυγες Karen μητέρες από την Ταϊλάνδη

Η μελέτη διεξήχθη σε μεγάλα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία παγκοσμίως: α) Τμήμα Μεταβολισμού, Πέψης και Αναπαραγωγής του Imperial College, Chelsea and Westminster Hospital Campus, Ηνωμένο Βασίλειο, β) Ινστιτούτο της Χημείας του Εγκεφάλου και Διατροφής του Ανθρώπου (IBCHN), Ηνωμένο Βασίλειο, γ) Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο, δ) Τμήμα Διαιτολογίας, Διατροφής και Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Monash, Notting Hill, Victoria, Αυστραλία, ε) Τμήμα Υγείας, Πανεπιστήμιο Deaking, Burwood, Βικτώρια, Αυστραλία, ζ) Αναπαραγωγική Ιατρική, Barts Health NHS Trust, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, η) Τμήμα Γενικής Παθολογίας και Φυσικοπαθολογίας, Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας, Βενεζουέλα, θ) Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ST’ Bartholomew’s, Barts Health NHS Trust, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, και ι) Quest NutraPharma, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Τα λιπίδια στα πρώιμα στάδια της αναπαραγωγής του ανθρώπου

Επικεντρωθήκαμε στην σημασία των απαραιτήτων λιπαρών οξέων στην προγεννητική ανάπτυξη του ανθρώπου. Και δείξαμε ότι:

 • Το ARA (αραχιδονικό οξύ, ένα μακράς αλύσου πολυακόρεστο ωμεγα-6 λιπαρό οξύ) είναι κυρίαρχο στη δομή των αγγείων, του πλακούντα, και του ανοσιακού και νευρικού συστήματος.
 • Ο ανθρώπινος πλακούντας ρυθμίζει την ροή των απαραιτήτων λιπαρών οξέων στο έμβρυο, και τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ισχυρά τη σημασία των ισορροπημένων επιπέδων ARA και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ, ένα μακράς αλύσου πολυακόρεστο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ) σε μια αναλογία που στοχεύει τον εγκέφαλο (1:1 ή 2:1) στις κρίσιμες περιόδους της προ-σύλληψης και της εγκυμοσύνης. Tα μωρά που γεννιούνται πρόωρα μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων διανοητικών και αναπτυξιακών αναπηριών.

Η μελέτη διεξήχθη σε μεγάλα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και κλινικές παγκοσμίως: α) Τμήμα Μεταβολισμού, Πέψης και Αναπαραγωγής του Imperial College, Chelsea and Westminster Hospital Campus, Ηνωμένο Βασίλειο, β) Ινστιτούτο της Χημείας του Εγκεφάλου και Διατροφής του Ανθρώπου (IBCHN), Ηνωμένο Βασίλειο, γ) Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο, δ) Τμήμα Διαιτολογίας, Διατροφής και Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Monash, Notting Hill, Victoria, Αυστραλία, ε) Τμήμα Υγείας, Πανεπιστήμιο Deaking, Burwood, Βικτώρια, Αυστραλία, ζ) Αναπαραγωγική Ιατρική, Barts Health NHS Trust, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, η) Τμήμα Γενικής Παθολογίας και Φυσικοπαθολογίας, Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας, Βενεζουέλα, θ) Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ST’ Bartholomew’s, Barts Health NHS Trust, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, και ι) Quest NutraPharma, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Χρόνο-διατροφή ή διαλειματική νηστεία

Διερευνήσαμε τις επιδράσεις της χρονο-διατροφής eTRF, early time-restricted feeding (πρώιμα χρονικώς περιορισμένη σίτιση) στο γλυκαιμικό προφίλ του ανθρώπου. Περισσότερη έρευνα απαιτείται για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητα της eTRF στο σακχάρο ή/και στην ινσουλίνη στο αίμα, και στην ινσουλινοαντίσταση σε προδιαβήτη ή παχύσαρκα άτομα.

Η μελέτη διεξήχθη στα τμήματα Επιστημών ζωής και Υγείας της Σχολής θετικών επιστημών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσια, Κύπρος.

«Foodbase» διαιτητικό εργαλείο

Δημιουργήσαμε την διατροφική βάση δεδομένων στο εργαστήριο έρευνας IBCHN (Institute of Brain Chemistry & Human Nutrition/Ινστιτούτο Χημείας του Εγκεφάλου και Διατροφής του Ανθρώπου), Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο για την αξιολόγηση των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα:

 • Συνεισφέροντας στο ερευνητικό πρόγραμμα «η διατροφή της μητέρας και η έκβαση της εγκυμοσύνης», καθώς την εποχή εκείνη όπως και τώρα, υπήρχε έλλειψη γνώσης σχετικά με την περιεκτικότητα των τροφίμων σε απαραίτητων λιπαρά οξέα, και τη σημασία των πολυακόρεστων παραγώγων, ARA (αραχιδονικό οξύ, ένα πολύ μακράς αλύσου ωμέγα-6 λιπαρό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ, ένα πολύ μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρό οξύ), και των εικοσανοειδών παραγώγων τους (ρυθμιστικές ορμόνες για την λειτουργεία των κυττάρων) για την υγειά.
Έρευνα στην δημόσια υγεία και σε προγράμματα προληπτικού ελέγχου στην κλινική ιατρική

Συμμετείχαμε στην διαχείριση, επεξεργασία και αξιολόγηση πολύπλοκων συνόλων δεδομένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγειάς στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, καθώς και στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου με τίτλο «Έλεγχος της Παχυσαρκίας-Υπερχοληστερολαιμίας-Αναιμίας» σε ποικίλα δημοτικά σχολεία του Δυτικού τομέα Αθηνών υπό την επιτροπή του Δημαρχείου και Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων του Δυτικού τομέα Αθηνών, Ελλάδα.

Β. Παρουσιάσεις ερευνών:

Επίτιμος προσκεκλημένος Ομιλητής:

Δ. Μπιτσάνης  «Διατροφική εκπαίδευση και νέες τάσεις διατροφικής αποκατάστασης στη χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας». Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης με θέμα ” Από το τοπικό λίπος στην παχυσαρκία και ο ρόλος της πλαστικής χειρουργικής”, που διοργανώθηκε από την Ομάδα UNESCO για τις Τέχνες, τη Λογοτεχνία και τις Επιστήμες της Ελλάδας, 2019.

 Δ. Μπιτσάνης «Επιδράσεις του διαβήτη και πρόωρου τοκετού στη σύνθεση των λιπαρών οξέων στις μεμβράνες του ανθρώπινου πλακούντα» στο Διεθνές Φόρουμ Xinjiang για την Ανάπτυξη της Ιατρικής Κλινικής, Συμπόσιο Ουρούμτσι, Κίνα, 2011.

Δ. Μπιτσάνης «Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης αυξάνει τα αραχιδονικό και δοκοσαεξανοϊκό λιπαρά οξέα στον πλακούντα και τα μειώνει στα μητρικά ερυθροκύτταρα» στο 6ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για την Μελέτη των Λιπαρών Οξέων  και Λιπιδίων (ISSFAL), Ηνωμένο Βασίλειο, 2004.

Προσκεκλημένος ομιλητής από το SET for Britain “Presenting London’d Chemistry” στην Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου (The House of Commons)

Δ. Μπιτσάνης « Η Μοναδικότητα της Ιδιότητας του DHA (πολύ μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρό οξύ) στην Δόμηση των Κυτταρικών Μεμβρανών του Εγκεφάλου και Αμφιβληστροειδούς Χιτώνα», στην Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, 2001, όπου συζήτησε και ενημέρωσε του βουλευτές για την σημαντικότητα και τους μελλοντικούς στόχους των ερευνών στην Κλινική Ιατρική και Διατροφή.

Γ. Poster Παρουσιάσεις

Β. Γελαδάκη, Χ.. Μπαλαμώτη, Δ. Μπιτσάνης, Χ. Τσεκούρα, Α. Τρομπούκης, Θ. Κεραμίτσογλου, Μ. Βάρλα-Λεφτεριώτη «Η επίδραση εξατομικευμένης διατροφής βασισμένη σε λιπαρά οξέα στα φυσικά φονικά κύτταρα (ΝΚ) των υπογόνιμων γυναικών», στο 14ο  Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αναπαραγωγική Ανοσολογία (ESRI) στην Κω, Ελλάδα, Σεπτέμβριος 2017.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Ανοσία και Κύηση» βραβεύτηκε από το Πανελλήνιο Πολυθεματικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Παθήσεων, Ρευματολογίας, και Κλινικής Ανοσολογίας, Ελλάδα 2019.

D. Bitsanis, K. Ghebremeskel, M.A. Crawford, I.Y. Khan, P.D. Taylor & L. Poston «Σύνθεση του αραχιδονικού και δοκοσαεξανοϊκού οξέων στην θωρακικής αορτή των ενήλικων εργαστηριακών επίμυων», 6th Congress of the International Society for the study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) in Sidney, Australia, July

D.Bitsanis, T. Moodley, Ghebremeskel, O.B. Djahanbakhch and M.A. Crawford «Τα επίπεδα αραχιδονικού και δοκοσαεξαενοϊκού οξέος του πλακούντα ενισχύονται στον διαβήτη κύησης», στο 6th Congress of the International Society for the study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) in Brighton, United Kingdom, June 2004.

D. Bitsanis, K. Ghebremeskel, I.Y. Khan, P.D. Taylor, L. Poston and M.A. Crawford «Τα επίπεδα αραχιδονικού και δοκοσαεξαενοϊκού οξέος στο μυ της καρδιάς των ενήλικων εργαστηριακών επίμυων είναι εξαρτώμενα της ηλικίας και του φύλου», στο 6th Congress of the International Society for the study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) in Brighton, United Kingdom, June

D.Bitsanis, T. Moodley, Ghebremeskel, O.B. Djahanbakhch and M.A. Crawford «Σύνθεση αραχιδονικού και δοκοσαεξανοϊκού οξέων του πλακούντα στο πρώτο τριμήνο και στο τέλος της εγκυμοσύνης» International Society of the Study of fatty Acids and Lipids (ISSFAL) in Montreal in Canada, May 2002.

M.A. Crawford, Y. Min, I. Golfetto, D. Bitsanis, T. Moodley, K. Ghebremeskel and L. Poston «Αραχιδονικό και δοκοσαεξανοϊκό οξέα στην περιγεννητική νευροαγγειακή ανάπτυξη», Διάλεξη στην Ολομέλεια του Συνεδρίου, International Society of the Study of fatty Acids and Lipids (ISSFAL) in Montreal in Canada, May 2002.

D.Bitsanis, Y. Q. Wang, K. Ghebremeskel and M.A. Crawford «Τα ιχνοστοιχεία και η εξέλιξη του ανθρώπου», Inorganic Biochemistry Discussion Group Meeting, University of North London, January, 2002.

D.Bitsanis, R. Heuschkel, K. Ghebremeskel, J. Walker-Smith and M.A. Crawford. «Τα αραχιδονικό και δοκοσαεξανοϊκό λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να είναι βιοχημικοί δείκτες για τη διαφοροποίηση μεταξύ της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας»,  στην  Biochemical society, University of Sussex, 2000.

K. Ghebremeskel, D. Bitsanis, E. Koukkou, C. Lowy, L. Poston and M.A. Crawford «Μη φυσιολογική κατανομή των λιπαρών οξέων του ήπατος σε διαβητικούς εργαστηριακούς θήλεις επίμυες και των κουταβιών τους», Proceedings of 3rd ISSFAL Congress, International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, Lyon, France, 1998.

E. Koukkou, L. Poston, C. Lowy, D. Bitsanis, M.A. Crawford and K. Ghebremeskel «Η δυτική διατροφή, υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που ακολούθησαν έγκυες εργαστηριακές επίμυες μείωσε το εμβρυικό δοκοσαεξανοϊκό οξύ και τις αγγειοδιασταλτικές αποκρίσεις στα νεογνά» Proceedings of 3rd ISSFAL Congress, International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, Lyon- France, 1998.

Κλείστε Ραντεβού