• Διατροφή
 • Ευεξία
 • Ζωή

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ

Πρότυπα Διατροφής

EVEXIADIET | ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ | Πρότυπα Διατροφής

Διατροφή και γενετική

Στο EvexiaDiet έχουμε μελετήσει ενδελεχώς πως τα θρεπτικά συστατικά ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων (διατροφογενωμική/nutrigenomics).

Διατροφογενωμική ή διατροφική γονιδιωματική:
Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η διατροφή και τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων, εν συνεχεία τη μετάφραση πρωτεϊνών και επομένως τον μεταβολισμό, τη φυσιολογική λειτουργία και την υγεία του ανθρώπου, π.χ.:

 • Το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ, ένα πολύ μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρό οξύ) διεγείρει τον ρυθμό μεταγραφής του γονιδίου της υπεροξειδικής δισμουτάσης (SOD) των μεμβρανών, ένα σημαντικό ένζυμο που αποτελεί την πρώτη γραμμή αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού προκειμένου να διατηρηθεί η ομοιόσταση
Μεσογειακή διατροφή

Αποτελεί μία διαιτητική παρέμβαση που συστήνεται για την αντικατάσταση του Δυτικού τύπου διατροφής!

Μαζί με τον περιορισμό στο αλάτι, τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι:

 • Γενικά υψηλότερη κατανάλωση ελαιόλαδου, οσπρίων και φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών
 • Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού

Τα ωφέλη της Μεσογειακής Διατροφής είναι:

 • Προωθεί την βελτίωση των καρδιομεταβολικών δεικτών υγείας (π.χ. τριγλυκερίδια, LDL-χοληστερίνη), αντίσταση στην ινσουλίνη, ποιότητας και προσδόκιμο ζωής
 • Εφαρμόζεται σε παχύσαρκα ή άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα
DASH διατροφή

Η διατροφική παρέμβαση για την διακοπή της υπέρτασης (DASH diet), είναι ισορροπημένη και ειδική για μια υγιή καρδιά, χαρίζοντας ευεξία στην ζωή σας!

Μαζί με την χαμηλή διατροφή σε αλάτι, τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι:

 • Αυξημένη σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, και πρωτεΐνη
 • Μεγαλύτερη έμφαση από την μεσογειακή διατροφή στην κατανάλωση φρούτων (4-5 μερίδες/ημέρα), λαχανικών (4-5 μερίδες/ημέρα), οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης (6-8 μερίδες/ημέρα), άπαχο κρέας, κοτόπουλου και ψαριού (≤ 6 μερίδων/ημερησίως) για 2000 θερμίδων διατροφικό πλάνο

*Δεν συστήνεται σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ)

 

MIND διατροφή

Η Παρέμβαση Διατροφής για Νευροεκφυλιστική Καθυστέρηση.
Η MIND αποτελεί συνδυασμό των δυο γνωστών υγιεινών διατροφικών παρεμβάσεων, Μεσογειακή – DASH διατροφής για την καθυστέρηση της αλλοίωσης του εγκεφάλου και την μείωση της εκδήλωση της άνοιας!
Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι ότι δίνει έμφαση:

 • Στην κατανάλωση μούρων, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Τα μούρα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που προστατεύουν την υγεία των νευρώνων
 • Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (> 6 μερίδες την εβδομάδα), τα οποία είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά και πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και νοητικής έκπτωσης (π.χ. ανεπάρκεια μνήμης)
 • Στην κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

 

Διατροφή των Εσκιμώων (The Eskimo diet)

Φυσική εξέταση έδειξε ότι οι Εσκιμώοι έχουν χαμηλή χοληστερίνη:
• Ο ιατρός κοιτάζοντας τα μάτια ενός ατόμου διακρίνει αν έχει την τάση για υψηλή χοληστερίνη στο αίμα. Στους Εσκιμώους, από σχετικά νεαρή ηλικία δεν ήταν εμφανής η ύπαρξη ενός λευκού δακτύλιου γύρω από την άκρη της ίριδας, γνωστό ως πρόωρο γεροντικό τόξο/premature arcus senilis. Το γεροντικό τόξο (arcus senilis) είναι συχνά εμφανές σε ηλικιωμένα άτομα
• Ούτε άλλες παθήσεις της ίριδας όπως καταρράκτης ανιχνεύθηκαν
• Επιβεβαιωμένο από κλινική εξέταση, δεν είναι μόνο το έμφραγμα από το οποίο προστατεύει η παραδοσιακή διατροφή, αλλά ουσιαστικά οι Εσκιμώοι είναι απαλλαγμένοι επίσης από ασθένειες του Δυτικού πολιτισμού: ψωρίαση, βρογχικό άσθμα, διαβήτη, διαταραχές του ανοσοποιητικού, και
• Έχουν μειωμένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τερηδόνας, χολόλιθων, και παθήσεων του εντέρου (εκκολπωματίτιδα και ελκώδης κολίτιδα)

Τα κύρια χαρακτηριστικά της παραδοσιακής διατροφής των Εσκιμώων της Γροιλανδίας είναι:

 • Τα ψάρια και η φώκια αποτελούν την κυρίαρχη τροφή, και
 • Είναι περιορισμένης ποικιλίας

Συστάσεις του EvexiaDiet:

 • Τουλάχιστον 2 μερίδες φρέσκο λιπαρό ψάρι την εβδομάδα
 • Συμπληρώματα διατροφής ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μόνο για τις μέρες που δεν καταναλώνεται το ψάρι
 • Συμπληρώματα διατροφής τουλάχιστον 800mg (σε ειδικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) ημερησίως, ανάλογα τις ανάγκες και την κλινική εικόνα του ατόμου
Διαλειμματική νηστεία

Η eTRF,πρώιμα χρονικώς περιορισμένη σίτιση (early time-restricted feeding), αποτελεί ένα νέο πρότυπο χρόνο-διατροφής ή διαλειμματικής νηστείας, το οποίο βασίζεται στην εναλλαγή περιόδων νηστείας και πρόσληψης φαγητού.

Στο EvexiaDiet μελετήσαμε την eTRF και τις επιδράσεις της στο γλυκαιμικό προφίλ του ατόμου μαζί κι άλλους δείκτες υγείας.

Τα χαρακτηριστικά της eTRF είναι τα εξής:

Νηστεία ≥ 14 ωρών
Μεταφορά του χρονικού διαστήματος σίτισης νωρίτερα μέσα στην μέρα, δηλαδή το πρώτο γεύμα σερβίρετε νωρίς το πρωί αφού η κορτιζόλη έχει φτάσει την μέγιστη τιμή της, και το βραδινό σερβίρετε νωρίς το απόγευμα κι όχι μετά τις 18:00μμ που οι ορμόνες, γκρελίνη και ινσουλίνη, φτάνουν τις μέγιστες τιμές τους.
Δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα και ποιότητα φαγητού (π.χ. αριθμό γευμάτων και θερμίδων για μείωση σωματικού βάρους), παρά μόνο η κατανάλωση των γευμάτων να γίνεται καθημερινά εντός του χρονικού περιορισμού σίτισης όπως καθορίζεται από το διατροφικό σχήμα (μεθοδολογία).

Αποτελέσματα έρευνας

Παρότι η διαλειμματική νηστεία και οι νέες στρατηγικές της έχουν σήμερα μεγάλη απήχηση για τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία, δείξαμε την:
Μειωμένη αποτελεσματικότητα της eTRF ως προς το γλυκαιμικό προφίλ (επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, και ινσουλινοαντίσταση) σε υπέρβαρα, παχύσαρκα ή άτομα με προδιαβήτη.

Πρόταση του EvexiaDiet:
Η εφαρμογή της χρόνο-διατροφής μαζί όμως με περιορισμό θερμίδων για απώλεια βάρους, μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα για την υγεία.

ΚETO διατροφή

Αρχικά εφαρμόστηκε σε παιδιά για την μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων.

Τα χαρακτηριστικά της είναι:

 • 90% της ενέργειας προέρχεται από λίπος, το κύριο συστατικό της διατροφής
 • Βασίζεται στα κετονοσώματα (κετόνες), ένας τύπος καυσίμου που παράγει το συκώτι από το αποθηκευμένο λίπος

Στο EvexiaDiet ως προς την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας , επισημαίνουμε ότι:

Η ΚΕΤΟ διατροφή δεν ακολουθεί ένα πρότυπο ισορροπημένης διατροφής, η εφαρμογή της θέλει προσοχή και να γίνεται με την βοήθεια του Κλινικού Διαιτολόγου. Μπορεί να έχει δοκιμαστεί και για την απώλεια βάρους, όμως όπως και η διαλειμματική νηστεία, έχει μελετηθεί μόνο βραχυπρόθεσμα και τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά. Αν είναι ασφαλές πρότυπο διατροφής μακροπρόθεσμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Κλείστε Ραντεβού